Α-Λιποϊκό Οξύ (Alpha-Lipoic Acid) και διαβητική νευροπάθεια

Η νευροπάθεια είναι μια συχνή επιπλοκή του διαβήτη, όπου η καταστροφή των νευρώνων είναι μόνιμη και προκαλεί πολλά δυσάρεστα συμπτώματα, δύσκολα να αντιμετωπιστούν. Η πολυνευροπάθεια εντοπίζεται στα περιφερικά νεύρα του σώματος και απαντάται συχνά σε διαβητικούς ασθενείς, στους οποίους προκαλεί πόνο στα κάτω άκρα. Το Α- Λιποϊκό Οξύ (ALA) αποτελεί μια πιθανή θεραπευτική προσέγγιση στην αντιμετώπιση του πόνου, που σχετίζεται με την διαβητική νευροπάθεια.

Το ALA είναι ένας ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας, ο οποίος εντοπίζεται σε μικρή ποσότητα σε κάποιες τροφές, όπως: συκώτι, κόκκινο κρέας, σπανάκι, μπρόκολο.
Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι σε θέση να παράγει το ALA, επίσης σε μικρές ποσότητες. Η δουλειά του, ουσιαστικά, είναι να εξουδετερώνει τις βλαβερές για τον οργανισμό ελεύθερες ρίζες, οι οποίες καταστρέφουν τους νευρώνες. Το ALA, επίσης, ενδέχεται να συμβάλλει στην αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.
Οι διαβητικοί ασθενείς μπορούν να λάβουν ALA ως συμπλήρωμα διατροφής, ώστε να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της νευροπάθειας, κατόπιν συνεννόησης με τον ιατρό τους.

Συμπτώματα της διαβητικής νευροπάθειας

Η νευροπάθεια εμφανίζεται στους διαβητικούς ασθενείς ως αποτέλεσμα των υψηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα ή της υπεργλυκαιμίας. Δυστυχώς, οι διαβητικοί ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όσον αφορά τη νευροπάθεια, ειδικά αν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, όπου τα επίπεδα γλυκόζης δεν ήταν ρυθμισμένα.
Τα συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα τον τύπο της νευροπάθειας, δηλαδή ανάλογα τα χαρακτηριστικά των νευρώνων που επηρεάζονται. Είναι χρήσιμο να διευκρινιστεί ότι το νευρικό σύστημα διακρίνεται σε δυο μεγάλα τμήματα, το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), που αποτελείται από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό και από το Περιφερικό Νευρικό Σύστημα (ΠΝΣ), που αποτελείται από τα εγκεφαλικά και τα νωτιαία νεύρα με τα νευρικά γάγγλιά τους. Το ΠΝΣ διακρίνεται περαιτέρω στο Σωματικό Νευρικό και το Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα. Υπάρχουν διαφορετικά είδη νευροπαθειών, προκαλούμενες από διαβήτη, η κάθε μια με διαφορετικά συμπτώματα. Το ALA χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων στην αυτόνομη και στην περιφερική νευροπάθεια.

Αυτόνομη Νευροπάθεια

Ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει τα νεύρα του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος, το οποίο είναι υπεύθυνο για τις ακούσιες εργασίες που γίνονται στον οργανισμό, δηλαδή αυτές τις οποίες δεν πραγματοποιούμε συνειδητά, όπως η αναπνοή, οι χτύποι της καρδιάς, η σύσφιξη των μυών της κύστης, η κίνηση των οφθαλμών κα.
Τα συμπτώματα της Αυτόνομης νευροπάθειας περιλαμβάνουν: δυσκολία στην κατάποση, δυσκοιλιότητα/ανεξέλεγκτη διάρροια, διαταραχές στην ούρηση, στυτική δυσλειτουργία/κολπική ξηρότητα, αυξημένη ή μειωμένη εφίδρωση, απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης, αυξημένοι παλμοί σε κατάσταση ηρεμίας, αλλαγή στην προσαρμογή της όρασης μεταξύ φωτός και σκοταδιού.
Περιφερική ΝευροπάθειαΤα συμπτώματα της νευροπάθειας στους διαβητικούς συνήθως εμφανίζονται στα κάτω άκρα, αλλά είναι πιθανό να εμφανιστούν και στα άνω. Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι ο πόνος, αλλά μπορεί επίσης να προκύψει μούδιασμα, αδυναμία στην αντίληψη αλλαγής της θερμοκρασίας, μυϊκή αδυναμία, απουσία ισορροπίας, έλκη, κράμπες, ευαισθησία στο άγγιγμα.

Πώς λειτουργεί το ALA;

Το ALA υπάρχει σε συμπληρώματα διατροφής και λαμβάνεται συμπληρωματικά με οποιαδήποτε θεραπεία. Το πλεονέκτημα του ALA είναι ότι είναι τόσο υδατοδιαλυτό, όσο και λιποδιαλυτό, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να απορροφηθεί από όλα τα σημεία του σώματος.
Το ALA ενδέχεται να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νευροπάθειας στοχεύοντας τον πόνο, το μούδιασμα, τον κνησμό και την αίσθηση καύσου.

Θα έπρεπε να πάρεις ALA αν πάσχεις από διαβήτη;

Η ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης είναι ο μοναδικός τρόπος πρόληψης από την διαβητική νευροπάθεια. Δυστυχώς, η νευροπάθεια είναι μια μη- αντιστρέψιμη κατάσταση. Αν επέλθει διαβητική νευροπάθεια ο στόχος της αγωγής μεταφέρεται στην ανακούφιση των δυσάρεστων συμπτωμάτων, ώστε να αυξηθεί η ποιότητα ζωής και να αποφευχθεί η περαιτέρω καταστροφή των νευρώνων. Το ALA είναι ένας υποσχόμενος παράγοντας στην αντιμετώπιση της διαβητικής νευροπάθειας. Ωστόσο, κάθε οργανισμός είναι ξεχωριστός, για αυτό επιβάλλεται η συμβουλή του ιατρού σας, όταν αποφασίζετε να εντάξετε οποιοδήποτε νέο σκεύασμα στην καθημερινότητα σας.

Η πρόταση της CROSS PHARMACEUTICALS για συμπλήρωμα διατροφής με ALA είναι το LipineRve.
Το LipineRve 300mg με ALA ( άλφα – λιποϊκό οξύ) είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής, χρήσιμο στη διαχείριση του χρόνιου νευροπαθητικού πόνου. Χάρη στη σύσταση του συμβάλλει με αντιοξειδωτικές και νευροτροφικές ιδιότητες στην διαχείριση του χρόνιου άλγους. Αυτό που διαφοροποιεί το LipineRve, από τα υπόλοιπα συμπληρώματα διατροφής με ALA, είναι ότι το LipineRve περιέχει την ενεργή μορφή του ALA, το R-Άλφα Λιποϊκό Οξύ. Το R-λιποϊκό οξύ είναι η μορφή λιποϊκού οξέος που απαντάται φυσικά στους οργανισμούς και είναι υπεύθυνη για τα ειδικά ευεργετικά αποτελέσματα του άλφα-λιποϊκού οξέος. Το R-λιποϊκό οξύ (RLA) είναι η μόνη μορφή που λειτουργεί ως συν-παράγοντας για τα μιτοχονδριακά ένζυμα που εμπλέκονται στην παραγωγή ενέργειας.
Περισσότερα εδώ https://crosspharma.gr/lipinerve/ 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση