Αντιμετώπισε το άγχος της πανδημίας με αυτά τα tips

αγχος για τον ιο

Κανείς δεν έχει μείνει ανεπηρέαστος από την πανδημία. Ο φόβος, το άγχος, οι ειδήσεις, τα νούμερα…και ακόμα και αν όλα αυτά δεν σε αγγίζουν, μόνο και μόνο η αλλαγή στην καθημερινότητα μας, μαζί με τα lockdown αρκούν για να επηρεαστεί η ψυχική υγεία.

 

Πρώτα απ’ όλα είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι είναι ok να νιώθεις περίεργα με την όλη κατάσταση και ότι ο κάθε ένας από εμάς αντιδρά διαφορετικά σε συνθήκες πίεσης. Για κάποιους είναι πιο εύκολο να διαχειριστούν τα συναισθήματα δυσφορίας. Κάποιοι άλλοι δυσκολεύονται περισσότερο. Και αυτό είναι εντάξει.

Τα παρακάτω tips μπορεί να βοηθήσουν την ψυχική σου υγεία αυτό το διάστημα, αν ανησυχείς για την πανδημία COVID-19.

  1. Επικοινώνησε με τους ανθρώπους σου

Η διατήρηση στενών σχέσεων (από απόσταση) με ανθρώπους που εμπιστεύεσαι είναι υψίστης σημασίας για τη ψυχική σου υγεία. Όλοι έχουμε την ανάγκη να συνδεθούμε με άλλους ανθρώπους, οπότε το να κρατάς επαφή με τους αγαπημένους σου και κυρίως με ανθρώπους που είναι καλοί για το ψυχικό σου κόσμο, μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να συνδεθείς. Μπορεί να είναι μια συνάντηση δια ζώσης, ή ένα τηλεφώνημα ή ένα video call. Ευτυχώς, τα social media είναι μια ευκαιρία για επικοινωνία, αλλά θυμήσου να αποφύγεις την τεχνολογία πριν τον ύπνο.

  1. Μίλα για τις ανησυχίες σου

Η κατάσταση που -ακόμα- ζούμε είναι πρωτοφανής για όλους μας και το να νιώθεις περίεργα (το λιγότερο) είναι απολύτως νορμάλ. Το να μοιράζεσαι τις ανησυχίες, το φόβο και το άγχος σου με ανθρώπους που εμπιστεύεσαι μπορεί να είναι λυτρωτικό, τόσο για σένα, όσο και για εκείνους. Αν νιώθεις ότι δεν έχεις κάποιον να μιλήσεις ή αν το δοκίμασες και δεν έπιασε, τότε μπορείς να στραφείς σε έναν επαγγελματία.

  1. Στήριξε άλλους

Το να βοηθήσεις κάποιον βοηθά και εσένα τον ίδιο. Το να καταλαβαίνεις και να συναισθάνεσαι τις ανησυχίες του διπλανού σου είναι ήδη ένας υπέροχος τρόπος για να δείξεις κατανόηση και στήριξη. Σκέψου απλά πράγματα, που μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις τους γύρω σου. Υπάρχει κάποιος, συγγενής ή φίλος, ο οποίος χρειάζεται στήριξη ή παρέα; Αν δεν μένει κοντά σου, ακόμα και μια κλήση αρκεί.

  1. Φρόντισε το σώμα σου

Η ψυχική μας υγεία έχει πολύ μεγάλη επίδραση και στη σωματική μας υγεία. Αν δεν αισθανόμαστε καλά είναι πιθανό να κυλίσουμε σε ανθυγιεινές συνήθειες, οι οποίες μακροπρόθεσμα θα μας κάνουν να αισθανθούμε ακόμα χειρότερα.

Προσπάθησε να τρως ισορροπημένα γεύματα, να πίνεις νερό και να ασκείσαι τακτικά. Το να πηγαίνεις μια βόλτα και να καθαρίζει το μυαλό σου ευεργετεί το σώμα και τη ψυχή ταυτόχρονα.

  1. Μείνε στα γεγονότα

Πολλά γράφονται και λέγονται για την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά η τόση πληροφορία μπορεί να μας δυσκολεύει συναισθηματικά. Διάλεξε μια πηγή ενημέρωσης, την οποία εμπιστεύεσαι και έχει επιστημονική τεκμηρίωση και ενημερώσου από εκεί. Ίσως να βοηθούσε το να μειώσεις το χρόνο που ακούς, διαβάζεις, βλέπεις και γενικά ασχολείσαι με την πανδημία.

  1. Κάνε πράγματα που απολαμβάνεις

Τα αισθήματα άγχους, στρες και ανησυχίας μπορεί να μας αποτρέψουν από το να κάνουμε πράγματα που πραγματικά απολαμβάνουμε, μας γεμίζουν και μας φέρνουν χαρά. Γύρνα στο αγαπημένο σου χόμπι, στη χαλάρωση σου, στην άσκηση σου. Ακόμα, δοκίμασε να ξεκινήσεις κάτι καινούριο, το οποίο θα σε κρατά δημιουργικά απασχολημένο.

  1. Εστίασε στο παρόν

Το να θυμάσαι να επαναφέρεις τη σκέψη σου στο παρόν και να μην εστιάζεις στο μέλλον, το οποίο δεν μπορείς να ελέγξεις, θα αποβεί σωτήριο για τη ψυχική σου υγεία. Τεχνικές χαλάρωσης, όπως ο διαλογισμός ή οι αναπνοές, ίσως και κάποιο video ή χαλαρωτικοί ήχοι βοηθούν σημαντικά στην ανακούφιση του άγχους.

  1. Φρόντισε τον ύπνο σου

Η καλή ποιότητα ύπνου κάνει τεράστια διαφορά στη σωματική και ψυχική υγεία. Είναι σημαντικό να κοιμάσαι επαρκείς και ποιοτικές ώρες. Απόφυγε την τεχνολογία πριν τον ύπνο και μείωσε την πρόσληψη καφεΐνης. Αν εργάζεσαι από το σπίτι, απόφυγε να εργάζεσαι στην κρεβατοκάμαρα και αντ’ αυτού δημιούργησε εκεί ένα τελείως χαλαρωτικό περιβάλλον, ώστε ο εγκέφαλος σου να συνδέσει το δωμάτιο αυτό, μόνο με τον ύπνο.

 

Ελπίζουμε όλα αυτά να σου φανούν χρήσιμα και να σε βοηθήσουν. Αν συνεχίσεις να δυσκολεύεσαι να θυμάσαι ότι είναι πάντα οκ να παίρνεις βοήθεια και δε χρειάζεται να περνάς τίποτα μόνος σου!  

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση