Εαρινή Εκδήλωση Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, 17-19/07/2020, Makedonia Palace

Η ακμή είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα της επιδερμίδας. Παρόλο που παρουσιάζεται συχνότερα στους εφήβους, όλο και περισσότερα είναι τα περιστατικά εμφάνισης ενήλικης ακμής. Επιπλέον, η Mascne είναι ο νέος τύπος ακμής. Ο όρος προέρχεται από τις λέξεις mask + acne και υποδηλώνει τις εξάρσεις της ακμής, λόγω της πολύωρης χρήσης μάσκας. Η εμφάνιση ακμής, λοιπόν, μπορεί να είναι αναπάντεχη και πολυποίκιλη, χωρίς να εξαρτάται απαραίτητα από την ηλικία.

Ακμή - Τι είναι;

H κοινή ακμή (Acne Vulgaris) είναι νόσος η οποία χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των σμηγματογόνων αδένων. Εντοπίζεται στα μέρη του σώματος όπου οι σμηγματογόνοι αδένες είναι περισσότεροι (πρόσωπο, στήθος, πλάτη). Οι σμηγματογόνοι αδένες βρίσκονται γύρω από τους θύλακες των τριχών στο δέρμα και παράγουν το σμήγμα, το οποίο, φυσιολογικά, εκκρίνεται στην επιφάνεια του δέρματος μέσα από το θύλακα της τρίχας.

Η ακμή παρουσιάζεται όταν εμποδίζεται η φυσιολογική δίοδος του σμήγματος προς την επιφάνεια και το σμήγμα συσσωρεύεται στον αδένα. Η συσσώρευση τελικά σπάζει το τοίχωμα του θύλακα της τρίχας και σχηματίζει μια φλεγμαίνουσα κύστη κάτω από το δέρμα.

Οι βλάβες της ακμής μπορεί να είναι φλεγμονώδεις ή μη. Στις μη- φλεγμονώδεις βλάβες συγκαταλλέγονται οι φαγέσωρες (ανοιχτοί- μαύρα στίγματα, κλειστοί- λευκά στίγματα). Οι φλεγμονώδεις βλάβες μπορεί να είναι βλατίδες (μικρά κοκκινωπά σπυράκια), φλυκταινίδια (σπυράκια με πύον), οζίδια και κύστες. Τα δύο τελευταία ευθύνονται συνήθως για τις ουλές που σχηματίζονται στην επιφάνεια του δέρματος.

 

Ακμή- Από τι προκαλείται;

Η αιτιολογία της ακμής είναι πολυπαραγοντική και περιλαμβάνει τα εξής γεγονότα: απόφραξη των σμηγματογόνων πόρων, φλεγμονή -λόγω της αποίκισης βακτηρίων στην περιοχή-, η μη ομαλή κερατινοποίηση του δέρματος, καθώς και ορμονικοί και περιββαλονικτοί παράγοντες ( stress, διατροφή, κληρονομική προδιάθεση κα).

Ωστόσο, η άμεση αντιμετώπιση της ακμής με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και τη σωστή περιποίηση συμβάλλει στην ταχύτερη βελτίωση της κλινικής εικόνας του ασθενούς και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης ουλών.

 

Τρόποι Αντιμετώπισης της Ακμής

Τα συμπτώματα της ακμής μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα με την παρέμβαση ενός εξειδικευμένου Δερματολόγου, ο οποίος θα προτείνει την καλύτερη θεραπεία ή συνδυασμό θεραπειών.

Με την επιλογή κατάλληλων προϊόντων, τόσο φαρμακευτικών, όσο και παραφαρμακευτικών μπορεί να επιτευχθεί μέχρι και ολική αντιμετώπιση της νόσου.

Οι σύγχρονες φαρμακευτικές, τοπικές θεραπείες περιλαμβάνουν  τρετινοΐνη, ανταπαλένη,  υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, αζελαϊκό οξύ ή/και τις αντιβιώσεις: τετρακυκλίνη, ερυθρομυκίνη, κλινδαμυκίνη,  είναι άκρως αποτελεσματικές και μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την κλινική εικόνα του ατόμου.

Σε πιο σοβαρές και επίμονες περιπτώσεις κρίνεται  απαραίτητη η χορήγηση συστηματικής φαρμακευτικής αγωγής, δηλαδή αντιβιώσεις από το στόμα (per os), όπως δοξυκυκλίνη, ερυθρομυκίνη, μινοκυκλίνη, αζιθρομυκίνη. Επίσης, διαδεδομένη είναι η χορήγηση της ισοτρετινοΐνης per os.

Η ακμή είναι μια συνηθισμένη, αλλά σύνθετη νόσος, η οποία απαιτεί εξειδικευμένη και στοχευμένη θεραπεία. Η Cross παρέχει μια σειρά από καινοτόμες θεραπευτικές προσεγγίσεις, που αποσκοπούν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακμής για τη βελτίωση της υγείας και της εικόνας σας.

 

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση