Κολπίτιδα το καλοκαίρι: Πώς να προφυλαχτείς!

κολπιτιδα καολαιρι

Η κολπίτιδα είναι μια εξαιρετικά κοινή μόλυνση του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος που προκαλείται από την υπερβολική ανάπτυξη μικροοργανισμών (βακτήρια, μύκητες, τριχομονάδα) στον κόλπο.
Καθώς το καλοκαίρι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της κολπίτιδας, είναι σημαντικό να λαμβάνετε κάποια μέτρα προφύλαξης για να προστατευθείτε.

Παρακάτω θα βρείτε ορισμένες συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να προφυλαχθείτε από την κολπίτιδα και να απολαύσετε στο μέγιστο το καλοκαίρι:

Σωστή υγιεινή:

Πλυθείτε καθημερινά με ήπιο σαπούνι. Αποφύγετε τη χρήση αρωματισμένων σαπουνιών ή διαλυμάτων, καθώς αυτά μπορούν να ερεθίσουν τον κόλπο και να διαταράξουν τη φυσική ισορροπία των βακτηρίων, δηλαδή το κολπικό μικροβίωμα.

Αποφύγετε τα στενά, συνθετικά ρούχα:

Τα στενά και τα συνθετικά ρούχα δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες (ζέστη, υγρασία) για την ανάπτυξη μικροοργανισμών στον κόλπο. Προτιμήστε ελαφρύτερα, βαμβακερά ρούχα που επιτρέπουν στην ευαίσθητη περιοχή να «αναπνέει».

Αποφύγετε το να μένετε ώρα με βρεγμένα ρούχα:

Η υγρασία μπορεί να δημιουργήσει ένα θαυμάσιο περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Προσπαθήστε να αλλάξετε τα μπικίνι ή το μαγιό σας συχνά, ιδίως μετά από κολύμπι ή εφίδρωση.

Υιοθετήστε μια υγιεινή διατροφή:

Μια υγιεινή διατροφή με πλούσια ποσότητα φρούτων και λαχανικών μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να βοηθήσει στην πρόληψη των μολύνσεων.

Χρήση ταμπόν:

Τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω ζέστης και υψηλής υγρασίας που εμφανίζεται στον κόλπο τις δύσκολες ημέρες του μήνα, είδη υγιεινής, όπως το ταμπόν δύναται να προσφέρουν τις κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης μικροοργανισμών, ειδικά σε γυναίκες που υποφέρουν από υποτροπιάζουσες κολπίτιδες.

Προσέξτε ότι οι παραπάνω συμβουλές αποτελούν γενικές κατευθύνσεις και είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας για ατομικές συστάσεις. Εάν αντιμετωπίσετε συχνές μολύνσεις ή οποιαδήποτε αλλαγή στα συμπτώματα, είναι σημαντικό να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση