Προβιοτικά για τη δυσκοιλιότητα;

προβιοτικα

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πολύ κοινό θέμα, που απασχολεί ενήλικες και παιδιά, παγκοσμίως και μπορεί να αποτελέσει χρόνιο ζήτημα, που χρήζει αντιμετώπισης.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας, όπως οι θεραπείες διάσωσης, τα υπακτικά, ή και τα προβιοτικά.
Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, οι οποίοι σε επαρκείς ποσότητες έχουν ποικίλα οφέλη για την υγεία. Τα προβιοτικά υπάρχουν φυσικά σε τροφές, που αποτελούν προϊόντα ζύμωσης, όπως η κομπούχα, το κεφίρ, το ξινολάχανο και το τέμπε. Επίσης, υπάρχουν πολλά συμπληρώματα διατροφής με ζώντα φιλικά βακτήρια, τα οποία παρέχουν ποικίλα οφέλη, όπως το LactoBiome. To LactoBiome είναι συμπλήρωμα διατροφής με ζωντανούς μικροοργανισμούς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Αποτελεί φόρμουλα για την εξισορρόπηση και αποκατάσταση του εντερικού μικροβιώματος, με 5 δις ζώντα φιλικά βακτηριακά στελέχη.
Τα προβιοτικά ενισχύουν το εντερικό μικροβίωμα, το σύνολο των ωφέλιμων βακτηρίων στον εντερικό αυλό, τα οποία ρυθμίζουν τη φλεγμονή, το ανοσοποιητικό, την πέψη και την καρδιαγγειακή υγεία.
Μελέτες1 δείχνουν ότι η πρόσληψη των προβιοτικών συμβάλλει στην υγεία του εντερικού μικροβιώματος, μειώνει τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα, συμβάλλουν στη διαδικασία απώλειας βάρους, συμβάλλουν στην καλή υγεία του ήπατος και του δέρματος. Επίσης, εμποδίζουν τα παθογόνα βακτήρια να πολλαπλασιαστούν στο έντερο.
Είναι, όμως, ικανά να συμβάλλουν και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας;
Έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες, οι οποίες ερεύνησαν τη σχέση των διαφόρων προβιοτικών με διαφορετικούς τύπους δυσκοιλιότητας.

Δυσκοιλιότητα και Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ)

Το ΣΕΕ είναι μια διαταραχή που προκαλεί μια σειρά συμπτωμάτων, όπως ο στομαχόπονος, το φούσκωμα και η δυσκοιλιότητα. Τα προβιοτικά χρησιμοποιούνται συχνά σε περιστατικά ΣΕΕ, μεταξύ άλλων και για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Μελέτες έδειξαν ότι η χρήση προβιοτικών σε άτομα με ΣΕΕ μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της έντασης των συμπτωμάτων, όπως το φούσκωμα και στη βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου, τόσο σε συχνότητα, όσο και σε σύσταση2,3.

Παιδική Δυσκοιλιότητα

Η παιδική δυσκοιλιότητα είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο, το οποίο έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες, όπως τη διατροφή, το οικογενειακό ιστορικό, τις διατροφικές αλλεργίες και τη ψυχολογική κατάσταση. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η χρήση προβιοτικών μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παιδικής δυσκοιλιότητας, αυξάνοντας τη συχνότητα κενώσεων και τη σύσταση των κοπράνων 4,5.
Πέρα από το LactoBiome, το οποίο ενδείκνυται για παιδιά άνω των 3 ετών, για την αντιμετώπιση της παιδικής δυσκοιλιότητας υπάρχει Izi λύση. Το Izicol JUNIOR είναι ένα ιατροτεχνολογικό βοήθημα με Μακρογόλη (PEG) 3350 σε μορφή σκόνης, διαλυόμενο στο νερό, με ουδέτερη γεύση, κατάλληλο για την παιδική δυσκοιλιότητα και την ενσφήνωση κοπράνων. Πρόκειται για εκλεκτικό και στοχευμένο ενυδατικό παράγοντα, που αυξάνει τον όγκο και την υγρασία των κοπράνων, τόσο όσο χρειάζεται, προκειμένου να επιτευχθεί μια φυσιολογική κένωση.

Εγκυμοσύνη

Το 38% των εγκύων θα βιώσουν δυσκοιλιότητα κατά την περίοδο της κύησης, η οποία μπορεί να προκληθεί από τα συμπληρώματα διατροφής, απαραίτητα για την εγκυμοσύνη, όπως πχ. σιδήρου, από ορμονικές μεταβολές και από αλλαγές στον τρόπο ζωής.
Έρευνες δείχνουν ότι η λήψη προβιοτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Συγκεκριμένα, μια μελέτη χρησιμοποίησε τα είδη Bifidobacterium & Lactobacillus και κατάφερε να αυξήσει τη συχνότητα των κενώσεων και να μειώσει τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας στις εγκύους6.
Αν πάλι βρίσκεσαι σε περίοδο κύησης και χρειάζεσαι κάτι να σε ανακουφίσει από τη δυσκοιλιότητα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γαστρεντερολογίας συστήνει τη Μακρογόλη (PEG) 3350, η οποία κρίνεται ασφαλής για την περίοδο της κύησης, κάτι που μπορεί να διαπιστωθεί και σε συνεννόηση με το γυναικολόγο. Το Izicol με Μακρογόλη (PEG) 3350 είναι ο σύμμαχος σου ενάντια στη δυσκοιλιότητα!

Φαρμακευτική Αγωγή

Η δυσκοιλιότητα είναι μια πολύ κοινή παρενέργεια πολλών φαρμακευτικών αγωγών. Επιπλέον, το 16% των ασθενών που κάνουν χημειοθεραπεία βιώνουν τρομερή δυσκοιλιότητα. Τα προβιοτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν επικουρικά για να μειώσουν τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας7.

Πώς διαλέγω προβιοτικά;

Το να επιλέξεις το σωστό συμπλήρωμα διατροφής για σένα είναι το κυριότερο, καθώς δεν είναι όλοι οι μικροοργανισμοί ίδιοι, ούτε στην ίδια ποσότητα.
Τα παρακάτω βατκηριακά στελέχη έχουν βρεθεί ότι συμβάλλουν αποτγελεσματικά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας 8,9,10.
• Bifidobacterium lactis
• Lactobacillus plantarum
• Streptococcus thermophilus
• Lactibacillus reutieri
• Bifidobacterium longum

Σε κάθε περίπτωση, δοκίμασε να ενισχύσεις τη διατροφή σου με τροφές πλούσιες σε προβιοτικά, όπως το κεφίρ, το κίμτσι, η κομπούχα, το τέμπε, το ξινολάχανο κα.

 

Βιβλιογραφία:

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5622781/
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4356930/
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4993960/
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5408016/
5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24812563/
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5294450/
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4034292/
8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25099542/
9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29876777/
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5563334/

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση