Αρθρογραφία

Αν το έντερο σου μπορούσε να μιλήσει: 10 πράγματα που θα σου έλεγε

Αν το έντερο σου μπορούσε να μιλήσει 10 πράγματα που θα σου έλεγε

Το σώμα σου βρίσκεται σε έναν διαρκή δίαυλο επικοινωνίας με σένα και το περιβάλλον.  Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να μάθεις να μιλάς τη γλώσσα του εντέρου σου!

Το έντερο μας έχει πολλαπλούς ρόλους και φροντίζει το σώμα να είναι σε λειτουργική κατάσταση. Καθώς οι τροφές μεταβολίζονται μέσα από το γαστρεντερικό σύστημα, τα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας, για την παραγωγή ορμονών, την υγεία του δέρματος, τη ψυχική υγεία, την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος (το 70% του ανοσοποιητικού συστήματος εντοπίζεται στο έντερο1), ακόμα και για την απομάκρυνση τοξινών και υπολειμμάτων από το σώμα.

Και μπορεί το έντερο να μην έχει δική του φωνή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επικοινωνεί με σένα. Πώς; Με μια μορφή βιολογικού κώδικα, αποτελούμενου από σημάδια που οφείλεις να αναγνωρίζεις.

  1. Πας τουαλέτα στην ώρα σου;

Το πρόγραμμα τουαλέτας του καθενός είναι άκρως προσωπικό. Μπορεί να συμβαίνει από 3 φορές την εβδομάδα, μέχρι 3 φορές την ημέρα. Ωστόσο, κάθε έντερο ακολουθεί το δικό του πρόγραμμα. Για να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο, ο απαιτούμενος χρόνος για τη μετακίνηση της τροφής κατά μήκος του γαστρεντερικού σωλήνα κυμαίνεται μεταξύ 24ών και 72 ωρών.

Αν το πρόγραμμα της τουαλέτας σου έχει διαταραχθεί, τότε αυτό είναι σημάδι εμφάνισης δυσκοιλιότητας. Τα αίτια εμφάνισης δυσκοιλιότητας είναι πολυποίκιλα: αφυδάτωση, διατροφή ελλειμματική σε φυτικές ίνες, διαταραχές του θυροειδούς κ.α. Να έχεις πάντα στο νου σου να ενυδατώνεσαι επαρκώς και να συμπεριλαμβάνεις πολλά φρούτα και λαχανικά στο καθημερινό σου μενού.

  1. Οι επεξεργασμένες τροφές είναι εισβολείς!

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα προκαλούν φλεγμονές στο γαστρεντερικό σύστημα, δηλαδή στο ίδιο σημείο, όπου θα έπρεπε -φυσιολογικά- να γίνεται η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. ‘Όταν το έντερο δεν αναγνωρίζει την τροφή μας ως «μεταβολίσιμη» τα κατηγοριοποιεί ως «εισβολείς». Αυτό ενεργοποιεί μια φλεγμονώδη αντίδραση και έτσι οργανισμός πολεμάει -στην κυριολεξία- αυτές τις τροφές σαν να ήταν παθογόνοι μικροοργανισμοί.

Μπορείς να  προτιμάς μη επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως φρούτα/λαχανικά/ βιολογικά κρέατα, εάν θες να μειώσεις το οργανικό στρες.

  1. Δεν είναι πάντα ο μεγαλύτερος φαν της γλουτένης!

Όλο και περισσότερες μελέτες2 υποστηρίζουν ότι η γλουτένη αυξάνει τη διαπερατότητα του εντερικού επιθηλίου και οδηγεί σε αυτό που ονομάζουμε «διαρρέον έντερο» (leaky gut), ακόμα και αν κανείς δεν πάσχει από κοιλιοκάκη. Αυτό έχει ως συνέπεια άπεπτα τμήματα τροφών, περιττώματα και παθογόνοι μικροοργανισμοί να διαπερνούν τον εντερικό φραγμό, να εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλούν φλεγμονές και ασθένειες.

Συμβουλεύσου το γαστρεντερολόγο σου για να κάνεις ειδικές εξετάσεις, ώστε να δεις αν το έντερο σου συνεργάζεται ή όχι με τη γλουτένη.

  1. Μοναξιά χωρίς τα πρεβιοτικά!

Αν έχεις πάρει πρόσφατα αντιβίωση, θα χρειαστεί να βοηθήσεις το έντερο σου να κάνει ξανά φίλους. Τα αντιβιοτικά δρουν χωρίς εκλεκτικότητα, εξολοθρεύοντας όλους τους μικροοργανισμούς (φιλικούς και μη, παθογόνους και μη), μεταξύ αυτών και τα προβιοτικά lactobacillus & bifidobacterium.

Τα πρεβιοτικά, όπως τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το σπαράγγι, οι μπανάνες, τα όσπρια αποτελούν την τροφή των προβιοτικών, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη τους, επαναφέροντας την ισορροπία του εντερικού μικροβιώματος και προάγουν την εντερική συμβίωση.

  1. Μια μερίδα ξινολάχανο ακόμη, παρακαλώ!

Μαζί με τα πρεβιοτικά, το έντερο χρειάζεται και μια υγιή ποσότητα προβιοτικών για να λειτουργεί κατά το βέλτιστο. Τα προϊόντα ζύμωσης, όπως είναι το ξινολάχανο, το μίσο, το τέμπε, η κομπούχα, το κεφίρ περιλαμβάνουν ζώντα βακτηριακά στελέχη.

Εάν δεν λαμβάνεται επαρκής ποσότητα προβιοτικών από τη διατροφή, συζητήστε με τον ιατρό σας το ενδεχόμενο να λάβετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής με προβιοτικά.

Εμείς στην CROSS προτείνουμε το LactoBiome. Το καινοτόμο συμπλήρωμα διατροφής με προβιοτικά, πρεβιοτικά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθά στην ταχεία επαναφορά της ισορροπίας του εντερικού μικροβιώματος με 5 δις ζώντα βακτηριακά στελέχη. Μάθετε περισσότερα για το LactoBiome εδώ https://microbioma.gr/lactobiome/

  1. Είσαι λίγο down; Μπορεί να είναι το φαγητό σου!

Όπως έχουμε ξανά πει εδώ το έντερο και ο εγκέφαλος μας βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία μεταξύ τους και επηρεάζουν ο ένας τον άλλον με ειδικά σήματα που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές. Ένας από τους πιο γνωστούς νευροδιαβιβαστές είναι και η σεροτονίνη που ευθύνεται για το αίσθημα της χαράς. Το 95 % της σεροτονίνης γνωρίζουμε ότι παράγεται στο πεπτικό σύστημα και όχι στον εγκέφαλο. Οπότε, αν η διάθεση σου δεν είναι και στα καλύτερα της ή νιώθεις ληθαργικός και κουρασμένος, μάλλον θα πρέπει να κοιτάξεις καλύτερα τη διατροφή σου, γιατί έχει να κάνει με την πέψη των τροφών που κατανάλωσες.

  1. Κοιμήσου λίγο παραπάνω !

Αν και ακόμα βρίσκεται υπό έρευνα η σχέση εντέρου και ύπνου, έχουν βρεθεί στοιχεία που υποστηρίζουν ότι ένα ισορροπημένο εντερικό μικροβίωμα επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου και αντίστροφα. Το να κοιμάσαι επαρκείς ώρες μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα και εξασφαλίζει στο έντερο τον απαραίτητο χρόνο να ανασυγκροτηθεί για την επόμενη ημέρα.

  1. Η χελώνα νίκησε το λαγό γιατί πήγαινε αργά και σταθερά!

Το να μασάς αργά είναι σωτήριο για την υγεία του εντέρου σου. Αυτό που κάνει στην πραγματικότητα είναι να δίνει το σήμα για την έναρξη της πέψης, η οποία ξεκινά με τη μάσηση, και να προετοιμάζει πολύ πιο ομαλά τον οργανισμό για το μεταβολισμό της τροφής.

  1. Χαλάρωσε το μυαλό για να χαλαρώσεις το έντερο!

Όσο πιο χαλαρός είσαι, τόσο καλύτερα μπορείς να θρέψεις το σώμα σου. Το στρες είναι ικανό να αλλάξει ολόκληρη τη φυσιολογία του εντέρου. Έρευνες δείχνουνότι ο διαλογισμός συμβάλλει στη μείωση των ενοχλητικών συμπτωμάτων των εντερικών διαταραχών.

  1. No news – good news!

Αν το έντερο σου δε σε απασχολεί με θορύβους, πόνους, ενοχλήσεις, αέρια, τότε τα πας μια χαρά. Αν μπορούσε να μιλήσει θα σε ευχαριστούσε που το φροντίζεις και που τρέφεσαι υγιεινά!

Πηγές:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2515351/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4377866/
  3. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0123861