Το hangover είναι ο τρόπος που έχει το σώμα σου για να σε τιμωρεί όταν το παρακάνεις – όλοι το ξέρουν αυτό-. Φυσιολογικά είναι μια συλλογική προσπάθεια μεταξύ διάρροιας, εξάντλησης, πονοκεφάλου, ναυτίας και τρέμουλου, των κλασσικών, δηλαδή, συμπτωμάτων. Καμία φορά ανεβαίνει και η συστολική πίεση (η μεγάλη), η καρδιά χτυπάει πιο γρήγορα απ’ ότι συνήθως και οι ιδρωτοποιοί αδένες υπερπαράγουν ιδρώτα, πράγμα που δείχνει ότι έχει ενεργοποιηθεί o μηχανισμός πάλης-φυγής (fight or flight response). Άλλοι, πάλι, εμφανίζουν ευαισθησία στο φως ή στον ήχο ή ταλαιπωρούνται από γνωστή ταινία του Χίτσκοκ, το vertigo (ίλιγγος).
Γιατί όμως βιώνουμε hangover;
Το αλκοόλ στο σώμα μας μεταβολίζεται σε ακεταλδεΰδη, μια ουσία η οποία είναι τοξική σε υψηλά επίπεδα, αν και σπάνια φτάνει τόσο υψηλές συγκεντρώσεις.
Το ποτό εμποδίζει την εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του ύπνου, οπότε το hangover μπορεί να είναι μια μορφή στέρησης ύπνου. Το αλκοόλ επιδρά στις ορμόνες που ρυθμίζουν το βιολογικό ρολόι, το οποίο εξηγεί εν μέρη γιατί η αίσθηση του hangover θυμίζει πολύ αυτή του jet lag και αντίστροφα. Τέλος, το αλκοόλ μπορεί να πυροδοτήσει ημικρανίες και έτσι κάποιος να νομίζει ότι υποφέρει από hangover, ενώ στην πραγματικότητα υποφέρει από ημικρανία.
Το hangover επέρχεται όταν η ποσότητα αλκοόλ στο αίμα αρχίσει να φθίνει. Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες έρευνες, το χειρότερο κομμάτι ξεκινάει όταν δεν υπάρχει καθόλου αλκοόλ πλέον στον οργανισμό.
Έρευνες, επίσης, δείχνουν ότι αυτοί που πίνουν μικρές έως μεσαίες ποσότητες αλκοόλ είναι πιο ευάλωτοι στο hangover, απ’ ότι τα «βαριά ποτήρια».
Τι βοηθάει στο hangover;
1. Πιες λίγο ακόμα
Λυπάμαι πολύ που το λέω, αλλά αυτό όντως βοηθάει, καθώς το hangover είναι μια μορφή στερητικού συνδρόμου. Με το να δώσεις στον οργανισμό ακόμα λίγη ουσία, κατευνάζεις τα στερητικά συμπτώματα. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος απλά διαιωνίζει έναν φαύλο κύκλο κακών πρακτικών και δεν παρεμποδίζει την ανάρρωση.
2. Πιες υγρά
Το αλκοόλ εμποδίζει την ορμόνη βασοπρεσίνη η οποία μειώνει την ποσότητα ούρων που παράγονται στους νεφρούς. Έτσι, το αλκοόλ προωθεί τη διαδικασία της ούρησης. Αν το hangover σου συνοδεύεται από διάρροια, ιδρώτα και εμετό, μπορεί να είσαι ακόμα πιο αφυδατωμένος. Μπορεί να είναι δύσκολο, με τη ναυτία, να κατεβάσεις έστω και μια γουλιά νερό, αλλά ακόμα και λίγο νερό βοηθάει τρομερά στη θεραπεία του hangover.
3. Φάε υδατάνθρακες
Το ποτό μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, οπότε η εξάντληση και ο πονοκέφαλος μπορεί να οφείλονται στο γεγονός ότι ο εγκέφαλος λειτουργεί χωρίς το βασικό του καύσιμο. Είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο το να ξεχνάς να φας, καθώς πίνεις, πράγμα που μειώνει ακόμα περισσότερο τα επίπεδα γλυκόζης. Ένα τοστάκι με χυμό μπορούν να κάνουν θαύματα στην επαναφορά σου από ένα hangover.
4. Απόφυγε τα σκουρόχρωμα ποτά
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα λευκά ποτά (βότκα, τζιν κλπ) προκαλούν λιγότερα hangover απ’ ότι τα σκούρα (ουίσκι, κόκκινο κρασί, τεκίλα). Η κύρια μορφή αλκοόλ στα αλκοολούχα ποτά είναι η αιθανόλη, αλλά τα σκούρα ποτά περιλαμβάνουν και χημικά συγγενικά μόρια, όπως η μεθανόλη. Και ενώ τα ίδια ένζυμα στον οργανισμό μεταβολίζουν την αιθανόλη και τη μεθανόλη, οι μεταβολίτες της τελευταίας είναι ιδιαιτέρως τοξικοί, προκαλώντας σοβαρό hangover.
5. Πάρε παυσίπονο, αλλά με προσοχή!
Η ασπιρίνη, η ιμπουπροφένη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΗΣΑΦ) βοηθούν στον πονοκέφαλο και στο γενικότερο αίσθημα κακουχίας. Ωστόσο, τα ΜΗΣΑΦ, μπορεί να αναστατώσουν ένα ήδη αναστατωμένο από το αλκοόλ στομάχι.
6. Πιες καφέ ή τσάι
Η καφεΐνη μπορεί να μην έχει τρομερή δράση ενάντια στο hangover, αλλά ως διεγερτικό μπορεί να βοηθήσει στη διαδικασία.
7. Βιταμίνες του συμπλέγματος Β και Ψευδάργυρος
Μια πρόσφατη μελέτη βρήκε ότι τα άτομα τα οποία καταναλώνουν τρόφιμα και ποτά πλούσια σε ψευδάργυρο και βιταμίνες Β περνάνε το hangover τους πολύ πιο χαλαρά.