Προβιοτικά και Άγχος

Couple and little daughter sitting on couch do meditation indoors

Το άγχος αποτελεί μια σύγχρονη "επιδημία". Η φροντίδα του εαυτού και της ψυχικής μας υγείας είναι απαραίτητη για το αντιμετωπίσουμε. Υπάρχει, όμως, και ένας άλλος παράγοντας που χρειάζεται να φροντίσουμε, όσον αφορά τη «βιολογική» ύπαρξη του άγχους…το εντερικό μας μικροβίωμα. Ο όρος «εντερικό μικροβίωμα»  αναφέρεται στους μικροοργανισμούς που αποικίζουν το γαστρεντερικό σωλήνα, οι οποίοι αριθμούν 300-5000 διαφορετικά είδη σε κάθε άνθρωπο.  Πρόσφατες μελέτες, έχουν υποδείξει τη σύνδεση μεταξύ της καλής υγείας του εντέρου και της ψυχικής υγείας. Συγκεκριμένα, το εντερικό μας μικροβίωμα μπορεί να συμβάλλει στις αυξομειώσεις των επιπέδων του άγχους. Απίστευτο; Και όμως!

Με την προσθήκη συγκεκριμένων τροφών στην καθημερινότητα μας, ώστε να εστιάσουμε στη σωστή πέψη, μπορούμε να βελτιώσουμε κατά πολύ τα επίπεδα του άγχους  και να φροντίσουμε τον εαυτό μας εν συνόλω, από μέσα προς τα έξω.

3 τρόποι  για να βελτιώσετε την υγεία του εντερικού σας μικροβιώματος και παράλληλα να μειώσετε το άγχος!

Διατροφή

Το να γνωρίζεις ποιες τροφές συμβάλλουν στην υγεία του εντερικού μικροβιώματος και ποιες ενδέχεται να δημιουργήσουν πρόβλημα είναι το πρώτο βήμα. Αρχικά, ο περιορισμός κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφών, τροφών πλούσιες σε ζάχαρη και λιπαρά και η αντικατάσταση τους με άλλες ευεργετικές για τον οργανισμό τροφές, συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της συνολικής υγείας του εντερικού μικροβιώματος.

Τροφές που προάγουν τη δημιουργία κολλαγόνου, όπως ζωμός από κόκκαλα και ιστούς (bone broth) και ο σολομός, συμβάλλουν στην προστασία του εντερικού φραγμού και διευκολύνουν τη διαδικασία της πέψης.

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Μπρόκολα, βρώμη, φασόλια, αβοκάντο, αχλάδια, μπανάνες και μούρα είναι όλα πλούσια σε φυτικές ίνες και διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στην πέψη.

Τροφές πλούσιες σε ω-3-λιπαρά. Σολομός, λιναρόσπορος, σπόροι chia , όλα αυτά βοηθούν στη μείωση της εντερικής φλεγμονής, λόγω των ω-3-λιπαρών οξέων που περιέχουν.

Προβιοτικά + Πρεβιοτικά

Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά + πρεβιοτικά βοηθούν σημαντικά στην υγεία του εντερικού μικροβιώματος, επηρεάζοντας την ισορροπία μεταξύ «καλών» (=προβιοτικά) και «κακών» βακτηρίων στον εντερικό αυλό. Οι τροφές πλούσιες σε προβιοτικά ενισχύουν θετικά τους ωφέλιμους βακτηριακούς πληθυσμούς του εντέρου, ενώ τα πρεβιοτικά αποτελούν την τροφή των προβιοτικών.

Προβιοτικά: Ξινολάχανο, κεφίρ, κομπούχα, μηλόξυδο, γιαούρτι

Πρεβιοτικά: σπαράγγια, κρεμμύδια, σκόρδο, πράσα

Ομαλή πέψη

Η ομαλή πέψη είναι πολύ σημαντική για την υγεία του εντέρου. Προκειμένου να διεξαχθεί σωστά η διαδικασία ενεργοποιείται το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο επιβάλλει μια κατάσταση γενικευμένης χαλάρωσης, οπότε, καταλαβαίνουμε, ότι το άγχος (που απαιτεί την ακριβώς αντίθετη ενέργεια από το νευρικό μας σύστημα, δηλαδή εγρήγορση και υπερένταση) δε χωράει κατά τη διάρκεια αυτής της πράξης. Αν δεν είμαστε χαλαροί, ο οργανισμός μας αδυνατεί να παράγει τους γαστρικούς χυμούς, που απορροφούν την τροφή. Αυτό σημαίνει, πως δεν μπορούμε να προσλάβουμε τα θρεπτικά συστατικά, τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για ένα υγιές σώμα και μυαλό.

Ένα τρικ για να χαλαρώσεις πριν το φαγητό είναι να πάρεις μερικές βαθιές ανάσες (τέτοιες ώστε να φουσκώνει η κοιλιά και όχι το διάφραγμα). Δώσε βάση στην εκπνοή, κρατώντας την ανάσα σου για 5'' και εκπνέοντας σταδιακά.

Ακόμα και αν οι μελέτες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, η συσχέτιση του εντερικού μικροβιώματος και της διάθεσης δεν χωράει αμφισβήτηση. Με απλά, λοιπόν, βήματα, μπορούμε να βοηθήσουμε το εντερικό μας μικροβίωμα και κατ’επέκταση τη ψυχική μας υγεία!

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση