Προβιοτικά: Ο σύμμαχος του ανοσοποιητικού!

προβιοτικά και ανοσοποιητικό σύστημα

Τώρα που πέφτει η θερμοκρασία και το φθινόπωρο μπαίνει δυναμικά στις ζωές μας, οι εποχικές γρίπες και τα κρυολογήματα κάνουν την επανεμφάνιση τους και μαζί με αυτές και τα δυσάρεστα συμπτώματα τους.
Υπάρχουν, όμως, τρόποι να αποφύγουμε μια λοίμωξη. Διότι το προλαμβάνειν είναι πάντα καλύτερο του θεραπεύειν και τα προβιοτικά μπορεί να είναι η απάντηση στη θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Το ανοσοποιητικό σύστημα

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα αποτελείται από πολλούς «παίκτες» οι οποίοι συνεργάζονται, ως ομάδα, ώστε να μας προστατεύσουν από απειλές ή να τις αντιμετωπίσουν. Αυτές μπορεί να είναι τραυματισμοί, παθογόνοι μικροοργανισμοί, τοξίνες κα.
Το πρώτο συναρπαστικό γεγονός για το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ότι το 70% του εντοπίζεται στο γαστρεντερικό μας σύστημα. Περισσότερα από 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια εντοπίζονται και συνυπάρχουν στο έντερο μας. Τα περισσότερα από αυτά είναι φιλικά για τον οργανισμό και ονομάζονται «προβιοτικά». Τα εν δυνάμει παθογόνα βακτήρια και τα προβιοτικά βακτήρια βρίσκονται σε μια λεπτή, αλλά άκρως σημαντική για την υγεία, ισορροπία μεταξύ τους. Σκοπός των προβιοτικών είναι να διατηρήσουν την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Προβιοτικά και ανοσοποιητικό σύστημα

Τα οφέλη των προβιοτικών είναι ποικίλα για τον οργανισμό και τα έχουμε αναλύσει ξεχωριστά εδώ. Ωστόσο είναι ασφαλές να πούμε ότι το έντερο μας είναι πράγματι ο δεύτερος εγκέφαλος και η καλή υγεία του οργανισμού ξεκινάει από εκεί.
Τα προβιοτικά, λοιπόν, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα με τέσσερις τρόπους.
1. Ενισχύουν τη λειτουργία του εντερικού επιθηλιακού φραγμού. Αυτό σημαίνει ότι μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα εισόδου παθογόνων μικροοργανισμών στο έντερο. Αυτομάτως μειώνεται ο αριθμός των λοιμώξεων και το ανοσοποιητικό μας σύστημα γλιτώνει χρόνο και ενέργεια και εμείς μια σοβαρή ίωση.
2. Τα ίδια τα προβιοτικά έχουν αντιμικροβιακή δράση. Οφείλουμε να θυμόμαστε ότι τα προβιοτικά, ως επί το πλείστων, είναι βακτήρια, τα οποία προσπαθούν να βρουν τη θέση τους μέσα στον οργανισμό και να επιβιώσουν. Οπότε, βλέπουν τα παθογόνα βακτήρια σαν ανταγωνιστές. Για αυτό εκλύουν βακτηριοσίνες, αντιμικροβιακές ουσίες, τοξικές για τα άλλα βακτήρια.
3. Τα προβιοτικά παράγουν, επίσης, λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου (SCFA) καθώς μεταβολίζουν φυτικές ίνες, τα οποία προστατεύουν από τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.
4. Τέλος, τα προβιοτικά ενισχύουν την ανοσοβιολογική απόκριση του εντερικού βλεννογόνου με την επαγωγή παραγωγής αντισωμάτων και αντιφλεγμονωδών παραγόντων.

Γενικά τα προβιοτικά συμβάλλουν:

• Στην αποτροπή της εισόδου παθογόνων μικροοργανισμών στον οργανισμό μέσω του πεπτικού σωλήνα
• Στην εξισορρόπηση της εντερικής χλωρίδας μετά τη χρήση αντιβιοτικής θεραπείας
• Στην παραγωγή ενέργειας
• Στη σύνθεση βιταμινών
• Στον έλεγχο του βάρους
• Στη μείωση εκδήλωσης αλλεργιών

Πηγές προβιοτικών

Τα προβιοτικά μπορούν να προσληφθούν με δυο τρόπους:. Μέσω συμπληρωμάτων διατροφής και μέσω της τροφής.
Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά είναι τα: γιαούρτι, κεφίρ, τουρσί, πίκλες, μαύρη σοκολάτα, kombucha, kimchi, miso κα.
Η πρόταση της CROSS Pharmaceuticals για συμπλήρωμα διατροφής με προβιοτικά είναι το LactoBiome. To LactoBiome είναι συμπλήρωμα διατροφής με προβιοτικά, πρεβιοτικά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Αποτελεί συμβιωτική φόρμουλα για την εξισορρόπηση και αποκατάσταση του εντερικού μικροβιώματος, με 5 δις ζώντα βακτηριακά στελέχη.Mοναδική σύσταση επιλεγμένων στελεχών (LGG, S.boulardii) με κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα (προτείνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γαστρεντερολογίας).
Μάθετε περισσότερα για το LactoBiome 

Take home message

Τα προβιοτικά είναι ο μικρός, αόρατος σύμμαχος του οργανισμού, συμβάλλοντας στην γενικότερη εύρυθμη λειτουργία του. Παράλληλα με αυτό, όμως, είναι και ένας πολύτιμος σύμμαχος του ανοσοποιητικού συστήματος ενισχύοντας το πολυπλεύρως και θωρακίζοντας τον οργανισμό απέναντι στις ασθένειες.
Παράλληλα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι άπαξ και νοσήσουμε και χρειαστεί να λάβουμε αντιβίωση, τα προβιοτικά είναι απαραίτητα. Η αντιβιώσεις δεν έχουν εκλεκτική δράση και δεν μπορούν να διακρίνουν τα καλά από τα κακά βακτήρια. Αυτό έχει ως συνέπεια να τα καταστρέφουν όλα. Έτσι, όμως, διαταράσσεται η ισορροπία του εντερικού μικροβιώματος, το οποίο οδηγεί σε δυσάρεστα συμπτώματα πχ διάρροια. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για τη λήψη προβιοτικών μαζί με την αγωγή αντιβίωσης και γλιτώστε έτσι από δυσάρεστες παρενέργειες.

Πηγές

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4006993/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6224475/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6470608/

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση