Πόνος στις αρθρώσεις; Αίτια και Αντιμετώπιση

πονος στις αρθρωσεις

Η άρθρωση είναι στην πραγματικότητα το σημείο συνάντησης δύο οστών και επιτρέπουν την κίνηση του σώματος. Στις αρθρώσεις συγκαταλέγονται η άρθρωση του ώμου, των γοφών, των αγκώνων και των γονάτων.

Ο πόνος στις αρθρώσεις είναι μια γενική κατηγορία και αναφέρεται σε αίσθημα δυσφορίας, δυσκολίας στην κίνηση, στην αίσθηση πιασίματος και φυσικά στον πραγματικό, οξύ πόνο. Πολλές φορές είναι αποτέλεσμα κάποιας ασθένειας πχ. αρθρίτιδα ή τραυματισμού ή άλλων παραγόντων.

 

Συνηθισμένες αιτίες πόνου αρθρώσεων:

 

Αρθρίτιδα

 

Η νούμερο ένα αιτία του πόνου των αρθρώσεων. Οι δυο κύριες μορφές αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Ρευματολογίας, η οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται σε άτομα άνω των 40 ετών. Η πρόοδος της είναι αργή και συνήθως επηρεάζει τους καρπούς, τα χέρια, τους γοφούς και τα γόνατα.

Ουσιαστικά, ο πόνος, στις περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας, προκύπτει από τη φθορά του χόνδρου στις αρθρώσεις.

Ο δεύτερος τύπος αρθρίτιδας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, σύμφωνα με το Ίδρυμα Αρθρίτιδας, εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες, απ’ ότι στους άνδρες. Με την πάροδο του χρόνου οι αρθρώσεις παραμορφώνονται, πράγμα που προκαλεί πόνο, φλεγμονή και συσσώρευση υγρού στις αρθρώσεις, όσο το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στη μεμβράνη που περιβάλλει τις αρθρώσεις.

 

Άλλες αιτίες

 • Θυλακίτιδα ή αλλιώς φλεγμονή του «μαξιλαριού» γύρω από την άρθρωση
 • Λύκος
 • Ουρική αρθρίτιδα
 • Κάποιες μολυσματικές ασθένειές, όπως γρίπη, ηπατίτιδα κλπ
 • Χονδροπάθεια επιγονατίδος
 • Τραυματισμός
 • Τενοντίτιδα
 • Μόλυνση στο οστό ή στην άρθρωση
 • Υπερβολική καταπόνηση της άρθρωσης
 • Καρκίνος
 • Ινομυαλγία
 • Οστεοπόρωση
 • Σαρκοείδωση
 • Ραχίτιδα

 

Συμπτώματα

 

Σε κάποιες περιπτώσεις ο πόνος στις αρθρώσεις απαιτεί να δείτε κάποιον ειδικό. Θα χρειαστεί να κλείσετε ραντεβού σε ορθοπεδικό αν η αιτία του πόνου σας είναι άγνωστη ή αν πέρα από πόνο υπάρχει έντονο πρήξιμο στην περιοχή της άρθρωσης, μαζί με ερυθρότητα και αυξημένη θερμοκρασία. Επίσης, αν ο πόνος διαρκεί παραπάνω από 3 ημέρες ή αν έχετε πυρετό, χωρίς άλλα συμπτώματα ίωσης.

 

Αντιμετώπιση

 

Οι ιατροί συγκαταλέγουν την οστεοαρθρίτιδα και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα στις χρόνιες παθήσεις. Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία, η οποία εξαλείφει δια παντός τον πόνο, σχετιζόμενο με αρθρίτιδα. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε.

 

 1. Η χρήση τοπικών αναλγητικών σκευασμάτων, μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο και να σας επιτρέψει να κινηθείτε και πάλι άνετα. Εμείς προτείνουμε την ARTHROCEL. Μια καινοτόμο γέλη, βασισμένη στη λιποσωμική τεχνολογία. Χάρη σε αυτή τα βιοδραστικά συστατικά (ΜSM & Μενθόλη) μεταφέρονται τάχιστα στο σημείο της βλάβης και απορροφώνται Χ 1,6 φορές καλύτερα. Μάθετε περισσότερα για την ARTHRO CEL εδώ  https://liposoma.gr/arthro-cel/
 2. Αν ο πόνος οφείλεται σε αρθρίτιδα, πέρα από αντιφλεγμονώδη σκευάσματα, μπορείτε να δοκιμάσετε θεραπευτικά μασάζ, ζεστά ντουζ, ξεκούραση.
 3. Η κίνηση, επίσης, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου. Μερικές ήπιες ασκήσεις ή περπάτημα, κατόπιν συνεννόησης με τον ιατρό σας, μπορούν να φανούν πολύ ευεργετικά.
 4. Διατάσεις πριν την άσκηση, ώστε να διευρυνθεί το εύρος κίνησης.
 5. Η διατήρηση ενός βάρους στα πλαίσια του φυσιολογικού είναι πολύ σημαντικό για την υγεία των αρθρώσεων. Τα περιττά κιλά επιβαρύνουν τις αρθρώσεις και περιορίζουν την κίνηση.

 

Ο πόνος στις αρθρώσεις είναι το αποτέλεσμα της καθημερινής φθοράς, καθώς το σώμα μεγαλώνει. Πέρα από αυτό μπορεί να είναι και σημάδι μόλυνσης ή κάποιας αρθρίτιδας. Θα πρέπει να επισκεφτείτε τον ιατρό σας αν βιώνετε πόνο στις αρθρώσεις. Η έγκαιρη διάγνωση, μπορεί να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματική διαχείριση των συμπτωμάτων και στη γενικότερη ανακούφιση της δυσφορίας!

 

Πηγές:

https://www.arthritis.org/diseases/osteoarthritis

 

https://www.rheumatology.org/I-Am-A/Patient-Caregiver/Diseases-Conditions/Osteoarthritis

 

https://www.arthritis.org/diseases/rheumatoid-arthritis

 

https://www.wakehealth.edu/Locations/Hospitals/Brenner-Childrens

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση